Pazartesi, Aralık 30, 2024

mouse ile üzerine gelince
Ana SayfaETKİNLİKLER2024 Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri

2024 Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri

Şehir içi ve şehirler arası seyahat planı yaparken yolun uzunluğu, tahmini yakıt tutarı gibi unsurlar yol masrafınızı etkileyen detaylar. Bu detaylardan bir diğeri de köprü ve otoyol ücretleri. İster İstanbul içerisinde seyahat edin isterseniz şehir dışında bir geziye çıkın, geçeceğiniz yollara göre ödemeniz gereken köprü ve otoyol ücretleri bulunuyor. 

Yol masrafınızı detaylı bir şekilde çıkarabilmek için ücretleri ve bu ücretlerin dönemsel olarak değişiklik gösterebileceğini bilmenizde yarar var. “2024 yılında köprü ve otoyol ücretleri ne kadar?” diye merak ediyorsanız sizin için sık kullanılan köprü ve yolların güncel ücretlerini derledik. O halde otoyol ve köprülerin ücretlerini, geçiş ihlalini sorgulamayı ve ödeme alınmadığı takdirde yapmanız gerekenleri incelemeye başlayalım.

Geçiş Ücretlerini Etkileyen Faktör: Araç Sınıfları

Geçiş ücretlerini vermeden önce araç sınıflarına bakmamız gerekli. Çünkü otoyol ve köprü geçişleri, araç sınıflarına göre değişiklik gösteriyor. Ücretlerin sınıflara göre değişimini görebilmek için öncelikle araç sınıflarına ve sınıfların ne tür araçları kapsadığına bakalım:

SınıfAks aralığı (dingil mesafesi) 3.20 m’den küçük, iki akslı araçlar
SınıfAks aralığı 3.20 ve 3.20 m’den büyük, iki akslı araçlar
Sınıf3 akslı her türlü araç
Sınıf4 ve 5 akslı araçlar
Sınıf6 ve üzeri aksli akslı araçlar
SınıfMotosikletler

Araçların sınıfları belirlenmesindeki temel unsur, görüldüğü gibi aks adedi ve dingil mesafesi. Ancak sınıfların daha iyi anlaşılması açısından sınıflara uygun olacak şekilde araç tiplerini, 1’den 6’ya doğru şu şekilde sıralayabiliriz: Otomobil, minibüs, otobüs, kamyon, tır, motosiklet.

Şimdi, araç sınıflarına göre hem İstanbul içinde hem de şehirler arası seyahatlerinizde kullanabileceğiniz otoyol ve köprülerin 2024 yılındaki güncel ücretlerini inceleyelim.

Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücreti

İzmit Körfezi’nin iki ucunu birbirine bağlayan Osmangazi Köprüsü, İstanbul-İzmir arası yolculuklar için büyük kolaylık sağlıyor. İzmir ve İstanbul arası yolculuğun süresini oldukça kısaltan bu köprü, aynı zamanda trafik sorununa da çözüm sunuyor. Osmangazi Köprüsü geçiş ücretleri ise şu şekilde:

Araç SınıfıOsmangazi Köprüsü Geçiş Ücreti
1290,00 ₺
2465,00 ₺
3550,00 ₺
4730,00 ₺
5920,00 ₺
6205,00 ₺
1915 Çanakkale Köprüsü Geçiş Ücreti

Tekirdağ’ın Malkara ilçesi ile Çanakkale’nin Lapseki ilçesini birbirine bağlayan 1915 Çanakkale Köprüsü, bu iki şehir arasında 5 kilometrelik yolu kapsıyor. Ancak köprüyü de içerisine alan proje kapsamında 89 km’lik otoyol ve 12 km’lik bağlantı yolları bulunuyor. Bu nedenle Tekirdağ ve Çanakkale yolculukları için kullanılan köprünün ücretine ek olarak çıkış noktasına göre otoyol ücretini de eklemeniz gerekli. Otoyol çıkış gişelerine göre ücret detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

2024’te 1915 Çanakkale Köprüsü geçiş ücretleri ise şu şekilde:

Araç Sınıfı1915 Çanakkale Köprüsü Geçiş Ücreti
1295,00 ₺
2370,00 ₺
3665,00 ₺
4740,00 ₺
51.400,00 ₺
675,00 ₺
İstanbul İçi Köprü Geçiş Ücretleri

İstanbul’da Anadolu ve Avrupa yakasını birbirine bağlayan üç köprü bulunuyor. Bu köprüler; 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü.

Bulunulan veya gidilecek yere göre kolay geçiş imkanı sağlayan bu köprülerin kullanımında ise trafiğin güvenli ilerlemesi için belirlenen UKOME kararları etkili. Bu karara göre kimyasal ve tehlikeli madde taşıyan araçlar sadece Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanabiliyor. Onun dışında kalan toplu taşıma araçları ve ambulanslar 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçebilirken ticari araçlar, karavanlar ve servislerin Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçmesi gerekiyor. 1. sınıfa giren özel otomobiller ise tüm köprülerden geçiş sağlayabiliyor. Siz de araç tipinize ve gideceğiniz yere göre kullanabileceğiniz köprüyü belirleyebilirsiniz. İstanbul köprülerinin geçiş ücretleri ise şu şekilde:

Araç Sınıfı15 Temmuz Şehitler KöprüsüFatih Sultan Mehmet KöprüsüYavuz Sultan Selim Köprüsü 
115,00 ₺15,00 ₺35,00 ₺
219,00 ₺19,00 ₺45,00 ₺
342.00 ₺42.00 ₺85,00 ₺
483,00 ₺83,00 ₺220,00 ₺
5110,00 ₺110,00 ₺275,50 ₺
66,00 ₺6,00 ₺25,00 ₺
Avrasya Tüneli Geçiş Ücreti

İstanbul’da Avrupa ve Anadolu yakası geçişleri için köprüler dışında Avrasya Tüneli de tercih edilebilir. Ancak tünel büyük araçların geçişi için uygun değil. Tünelden sadece otomobil, minibüs ve motosikletler geçebiliyor. Buna ek olarak Avrasya Tüneli’nin gündüz ve gece kullanımına göre ücretleri farklılık gösteriyor. Araç tiplerine göre ücret tarifesi ise şu şekilde:

Araç Tipi Gündüz Geçiş Ücreti (05.00-23.59)Gece Geçiş Ücreti (00.00-04.59)
Otomobil80,00 ₺40,00 ₺
Minibüs120,00 ₺60,00 ₺
Motosiklet31,20 ₺15,60 ₺
Otoyol Geçiş Ücretleri

Otoyol ücretleri, tıpkı köprü ücretleri gibi araç sınıflarına göre farklılık gösteriyor. Ancak  otoyol ücretini de etkileyen bir diğer faktör, giriş ve çıkış gişeleri. Rotanızı belirledikten sonra giriş ve çıkış noktalarınıza göre net ücreti öğrenebilmek için Karayolları Genel Müdürlüğü’nün otoyol ücreti sorgulama aracını kullanabilirsiniz.

Otomobiller özelinde bakacak olursak sık kullanılan otoyolların ücretlerine ise tablodan ulaşabilirsiniz:

OtoyolGiriş-Çıkış Gişesi Geçiş Ücreti (1. Sınıf Araç)
Kuzey Marmara Anadolu OtoyoluKurnaköy 2 – TEM Akyazı145,00 ₺
İzmir – Çeşme OtoyoluSeferihisar – Çeşme13,00 ₺
Anadolu OtoyoluÇamlıca- Akıncı84,00 ₺
İzmir – Aydın OtoyoluIşıkkent – Aydın Batı18,00 ₺
Malkara – Çanakkale Otoyolu (1915 Çanakkale Köprüsü dahil)Malkara – 1915 Çanakkale Köprüsü410,00 ₺
Bayramda Köprü ve Otoyollar Ücretsiz mi?

Bayram yaklaştıkça merak edilen konulardan biri de bayram köprü ve otoyolların ücretsiz olup olmayacağı. 2024 yılında Ramazan Bayramı hafta içine denk geldiği ve idari izinle 9 güne uzatıldığı için bayramda ücretsiz olacak köprü ve otoyolların tarihleri de buna göre belirlenmiş durumda.

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen köprü ve otoyollardan geçişler, 6 Nisan Cumartesi günü saat 00.00’dan 15 Nisan Pazartesi günü saat 07.00’ye kadar 9 gün boyunca ücretsiz olacak. Buna göre İstanbul içindeki köprüler, Osmangazi Köprüsü, İzmir-Aydın Otoyolu, Anadolu Otoyolu, Avrupa Otoyolu gibi Karayolları Genel Müdürlüğü işletmesinde bulunan köprü ve otoyollardan bayram boyunca ücretsiz olarak geçiş yapılabilecek.

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu “Bayram için kara, deniz, hava ve demiryollarında tüm önlemlerimizi aldık. Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ait köprü ve otoyollar 9 gün boyunca ücretsiz olacak.” açıklamasında bulundu. Bakan Uraloğlu yaptığı açıklamada, ‘’Bu bayramda da Karayolları Genel Müdürlüğünün işletmesindeki köprü ve otoyollar Cumhurbaşkanımızın kararıyla 9 gün süresince cumartesi sabah itibariyle bayram tatili sonuna kadar ücretsiz olacak. Trafiğin yoğun olduğu karayolu güzergâhlarımızda yol çalışmalarına da ara verdik. Trafiğin yoğun olan tatil bölgelerinde ek önlemler aldık. Tatil süresince devam eden yol bakım onarım çalışmalarına asgari düzeye indirdik. Mümkünse tamamen onları bırakma noktasında bir arkadaşlarımızla tasarrufta bulunduk. Yine zorunlu olan kesimlerde bakım onarım gibi nedenlerle şerit sayısındaki eksilmeleri de gözden geçirerek mümkün olduğu kadar tam şerit sayısıyla trafiğe hizmet edelim istiyoruz. Böylece uzun trafik kuyruklarının da oluşmasını engellemiş olacağız.” İfadelerinde bulundu.

Buna göre; Bayram tatili nedeniyle KGM sorumluluğu altında bulunan otoyollar ile 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden geçişler, 6 Nisan cumartesi gününden başlayarak 15 Nisan pazartesi saat 07.00’ye kadar ücretsiz olacak.

Ramazan Bayramı’nda hangi yollar ücretsiz? Ücretli olan yollar hangisi?

Kuzey Marmara otoyolu, Osmangazi Köprüsü ve 1915 Çanakkale köprüsü özel iştirak olduğu için bu bayramda ve Kurban bayramında ücretli olacak, kısaca özetlemek gerekirse Yap-işlet-devret projeleri ücretsiz geçiş uygulamasından hariç tutuldu. Buna göre; Osmangazi Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ücrete tabii olacak.

Osmangazi Köprüsü geçiş ücretleri:

  • Araç sınıfı 1 / 290,00 TL
  • Araç sınıfı 2 / 465,00 TL
  • Araç sınıfı 3 / 550,00 TL
  • Araç sınıfı 4 / 730,00 TL
  • Araç sınıfı 5 / 920,00 TL
  • Araç sınıfı 6 / 205,00 TL

Kuzey Marmara otoyolu:

  • Otomobil: 89,50 TL
  • Hafif ticari araç: 143 TL
  • Motosiklet:62,50

Çok merak edilen Bayramda Yavuz Sultan Selim Köprüsü ücretli mi? Bayramda Avrasya tüneli ücretli mi? Bayramda Çanakkale Köprüsü ücretli mi? Bayramda Osmangazi Köprüsü ücretli mi? Bayramda Kuzey Marmara Otoyolu ücretli mi? sorularının cevabını haberimizde okuyabilirsiniz.

Otoyol ve Köprü Ücretleri Nasıl Ödenir? 

Otoyol ve köprü ücretleri, HGS ile ödeniyor. Aracın plakasına özel oluşturulan HGS hesabı sayesinde köprü ve otoyollardaki geçişlerde durmaya gerek kalmadan geçiş ücreti alınabiliyor. Ancak yolculuğa çıkmadan önce HGS hesabınızın bakiyesini kontrol etmelisiniz. Eğer hesapta yeterli bakiye yoksa geçiş ihlali yaparsınız. Geçiş ihlalini Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorgulama sisteminden plakanızı yazarak öğrenebilirsiniz.

Geçiş ihlali yapılan tarihten itibaren 15 gün içerisinde hesaba bakiye yüklerseniz otomatik olarak geçiş ücreti kesiliyor. Ancak 15 günü geçirirseniz geçtiğiniz köprü ve otoyolun ücretlerinin 4 katı ödeme yapma durumunda kalıyorsunuz. Bu nedenle seyahat rotanızı oluşturduktan sonra yolculuğa tam anlamıyla hazır olmak için HGS bakiyesini kontrol etmeyi unutmayın.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -
mouse ile üzerine gelince

mouse ile üzerine gelince

Most Popular

Recent Comments